Och vem sa att OS inte var politiskt?


Väldigt länge har folk sagt att OS och sport generellt sätt inte har något med politik att göra, vilket jag inte håller med om. Genom historien har det förts massor av politisk propaganda, som bojkotten av OS 1980 i Moskva och Os 1984 i Los Angeles. 1936 var det OS i Berlin och då passade Hitler på att föra lite Nazistisk propaganda, och i OS 2004 ville inte en iransk Judoist (?) tävla mot en israelisk, eftersom hans regering hade uppmanat sitt folk att inte tävla mot Israeler. Detta är bara ett par exempel, och det finns fler om man letar, och redan nu har det dykt upp ett politiskt budskap.

Men, långt tillbaka i tiden, när OS vartill för Greklands statsstater fanns det en specifik regel som var tvungen att följa. Under OS var det tvunget att vara fred, och ville då Sparta och Athen, som sällan var kompisar, vara med i OS fick de gott "lämna politiken hemma" och fokusera sig på sporten. Politik fick inte ens diskuteras på arenorna! 

Så nutid igen. Medan det sker en konflikt i Georgien och Ryssland, visar deras atleter på ett mycket trevligt sätt. I luftpistol 10m, fick Rysslands Natalia Paderina en silvermedalj och Georgiens Nino Salukvadze fick en bronsmedalj. De omfamnade varandra på prispallen för att visa att de "stod över politiken", och att de kunde vara vänner. Saken är den, var OS inte politiskt skulle de aldrig behöva göra sådana här gester, utan de kunde bara "lämna det hemma". Genom tystnaden skulle de ha stått över kriget hemma. 

Tss, vem sa att OS inte var politiskt? 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0